Cesta k textu na webu --> www.ceskoprotichudobe.cz > Kalendář

Férová snídaně

Termín konání:  09.05.2015

Region:  ČR

I letos můžete příjemným piknikem oslavit Světový den pro fair trade. Pátý ročník Férové snídaně NaZemi je už za dveřmi. V sobotu 9. května se bude snídat ve více než stovce českých a moravských měst či obcí. Přidejte se taky! Zažijete příjemný piknik v trávě, setkáte se s přáteli a ještě při tom podpoříte fairtradové a lokální pěstitele.

 

 

Pokud rádi pečete, můžete si na piknik upéct třeba bábovku z fairtradového kakaa a třtinového cukru a přidat do ní vejce od místního chovatele a bio mouku. Do košíku si můžete přibalit domácí marmeládu či med od svého oblíbeného včelaře nebo si prostě jen koupit fairtradovou čokoládovou pomazánku. V termosce pak nesmí chybět fairtradová káva třeba z Guatemaly, čaj z indických čajových zahrad nebo kakao od pěstitelů z Ghany.

Kromě toho, že podpoříte produkty, při jejichž výrobě nebyla porušována lidská práva, poškozováno životní prostředí či zneužita dětská práce, má piknik rovněž komunitní charakter. Můžete se na něm seznámit s podobně zaměřenými lidmi. Kdo se z místních lidí už připojil a tipy co s sebou, najdete na facebookové události stránky NaZemi.

Zájem o Férovou snídani roste. Zatímco v roce 2011 se snídalo ve 41 městech či obcích, tak loni se akce konala už na 119 místech a navštívilo ji na čtyři a půl tisíce lidí. Organizátory v jednotlivých místech jsou například studenti, maminky na mateřské dovolené, učitelé nebo pracovníci ekologických center.

 

 

Místa, kde se snídá, najdete na webu www.ferovasnidane.cz. Piknik se koná za každého počasí, připraveny jsou i dešťové varianty. Pokud jste svoje město či obec v seznamu nenašli, můžete snídaňový happening uspořádat sami. Stačí se zaregistrovat na http://www.ferovasnidane.cz/registrace-organizatora a my se Vám již ozveme.

Mediálním partnerem akce je časopis Apetit (apetitonline.cz) a internetový hobby magazín Príma receptář.

Jaká byla atmosféra loni

  • Snídali jsme uvnitř i na zahradě bývalé fary především lokální potraviny domácí chléb, tvarohovou pomazánku s čerstvou pažitkou, kdo měl chuť na sladké, dal si domácí koláč s rebarborou nebo celozrnné pečivo se včelím medem, zapíjeli jsme fairtradovým čajem a kakaem,“ řekl Tomáš Zaplatílek ke snídani v Sudslavě.
  • „Uspořádali jsme soutěž o to, kdo uhádne, z čeho jsou vyrobeny domácí džemy. Nikdo neuhádl džem vyrobený z angreštu,“ sdělila organizátorka snídaně v Náchodě Kateřina Hiebschová.
  •  „Je krásně, všichni se kamarádí se všemi, i když se neznají, byly tu všechny generace, hrály se deskové hry a povídalo,“ uvedla Petra Frühbauerová ke snídani v Jindřichově Hradci.
  • „O pohodu se postarala i místní hudební skupina Next Life Jam, která přitáhla k posezení, poslechu a ochutnávce i další náhodné kolemjdoucí. Na slušné účasti se podílel i místní skautský oddíl, s dětmi přišli na piknik také jejich rodiče,“ uvedl organizátor snídaně v Českém Krumlově Pavel Hausdorf.
Každoročně umírají na světě až tři miliony lidí na malárii, z čehož více než 90 % připadá na africký kontinent. 6.cíl

6.cíl
Bojovat s HIV/AIDS, malárií a dalšími nemocemi

Obrázky k cílům MDG jsou práce studentů Střední grafické školy Hollar v Praze